Маалыматтык технологиялар азыркы учурда дүйнөдө негизги ролду ойноп, персоналдык компьютерлерден баштап булуттагы эсептөөлөргө чейин бир катар түзүлүштөрдүн мүмкүнчүлүктөрүн жана функционалдуулугун аныктайт.
Электрондук эсептөө машиналардын архитектурасынын негиздерин жана маалымат иштөө принциптерин түшүнүү заманбап IT долбоорлорду иштеп чыгуу жана колдоо үчүн зарыл. Ийрим маалыматтык системалар жана технологиялар тармагында билим алып жаткан студенттерге арналган. Ал компьютердин архитектурасынын негиздерин, маалыматтык системалардын иштөө принциптерин, ошондой эле программалоо жана программалык камсыздоону иштеп чыгуу боюнча практикалык көндүмдөрдү изилдөөнү камтыйт.
Программа студенттердин усулдук, аналитикалык жана техникалык көндүмдөрүн өнүктүрүүгө, ошондой эле аларды маалыматтык технологиялар тармагында иштөөгө даярдоого багытталган.
Enactus AUBAFE командасы ийгиликтүү бизнес-кейстерди жана социалдык долбоорлорду түзүү жана өнүктүрүү аркылуу калктын аялуу катмарына жардам берген жаштардын студенттик коомчулугу!
Миссия - "Биз элдин жашоосун жакшыртуу үчүн ишкердик мамилени колдонгон студенттик уюмбуз!”
Команданын курамы:
- Академиялык эдвайзер - Халикова Аида Акрамовна
- Бизнес эдвайзери - Наталья Сергеевна, Пётр Тен
- Капитаны - Дусали Кызы Айгул
- Капитандын орун басары - Муратбеков Уланбек
- Самсалиева Сезим - ”Туура тамактануу” долбоорунун координатору
- Есепджанова Эльнура – “ Туура тамактануу” долбоорунун координатору
- Куванычбекова Луиза - PR бөлүмүнүн жетекчиси
- Рустамбеков Калыбек - IT бөлүмүнүн жетекчиси
- Жамангул кызы Турсунай - “Хлопок” долбоорунун координатору
- Саламат уулу Нуржигит - Спикер
- Салморбекова Алтынай - Финансы бөлүмүнүн жетекчиси
- Айсамбетова Мээрим - Изилдөө бөлүмүнүн жетекчиси
- Турдумаматова Диана - Спикер
- Адбурасулов Темирлан - “Чистый лист” бөлүмүнүн жетекчиси
Долбоорлор:
Долбоор: “Туура тамактануу”
Туура тамактануу – дени сак келечек.
Маанилүүлүк.
Баланын кичинекей кезинен эле даамга болгон каалоолору жана адаттары пайда болот.
Алардын калыптанышында үй-бүлө эң маанилү роль ойнойт. Жаш куракта балдарда туура тамактануу идеясын калыптандыруу, туура тамактануу күнүмдүк жашоонун ажырагыз бөлүгү болушу керек деген түшүнүктү жайылтуу маанилүү.
Долбоордун максаты – туура тамактанууну жайылтуу.
Долбоордун максаттары:
- Пайдалуу жана зыяндуу тамак-аштар боюнча адабияттарды талдоо.
- Балдардын акыл-эстүү жана ден соолук эрежелерин сактоого кызыгуусун жана каалоосун
- өнүктүрүү.
- туура тамактануу принциптери боюнча маалыматтык материалдарды даярдоо.
- Бул долбоордун алкагында команда бардык аймактардагы 42 мектеп менен келишим түздү.
- 62 , 48 орто мектептери жана шаар четиндеги мектептер менен тренингдер өткөрүлдү.
- Башталгыч класстын окуучуларынын арасында сурамжылоо жүргүзүлдү.
Долбоорду ишке ашыруу студенттерге мүмкүнчүлүк берет:
- тамак-аш азыктарынын ассортиментинде багыттоо, эң пайдалуусун аң-сезимдүүтүрдө тандоо;
- өзүңүздүн диетаңызды жана рационуңузду сергек жашоо образынын талаптарына шайкештиги боюнча баалаңыз;
- ден соолукту чыңдоо;
- тамактануу этикетине байланыштуу билимдерди жана көндүмдөрдү алуу, бул белгилүү бир деңгээлде алардын социалдык адаптациясынын ийгилигине жана башка адамдар менен байланыш түзүүгө таасирин тийгизет.
“Туура тамактануу – дени сак келечек” долбоору БУУнун төмөнкү максаттарына шайкеш келет:
- 3-максат - Ден соолук жана бакубат жашоо
- 12-максат – Жооптуу керектөө жана өндүрүш
- 17-максат – Туруктуу өнүгүү үчүн өнөктөштүк.
Проект “Хлопок 2019”
Это социальный проект решающий проблемы в хлопковой отрасли, путем обучения, мониторинга и налаживания сбыта хлопка по оптимальным ценам. Обучение фермеров финансовой грамотности, посадка хлопка, сбыт. С учётом состояния почвы чередуется посадка хлопка, арбуза и люцерны.
В 2018 году команда Энактуса запустила пилотный проект Хлопок 20_19 к созданию, которого пришли после проведения исследования. По итогам которого выявлены следующие проблемы:
- 2008-9 годах после распадов коопераций, земельные участки были разделены между фермерами, которые в свою очередь сеяли уже не по «единому» плану, что привело к снижению объемов.
- Из-за малых объемов завод по переработке хлопка был закрыт, что способствовало увеличению безработицы и миграции.
- Цена на хлопок «сырец» резко снизились, это привело к монополизации местного рынка.
- Фермеры не знали о существовании хлопковой биржи, так же не умели строить эффективную бизнес модель.
- Ухудшение экологического состояния почвы, вызванной выращиванием арбузов с помощью большого количества полиэтилена, которые практически не разлагаются.
После анализа всех полученных данных, и последующего исследования хлопковой отрасли в целом, нашей командой был разработан проект, решающий все перечисленные проблемы системным путем.
А именно:
- Приносящий доход фермерам
- Создающий новые рабочие места
- И решающий проблему истощения почв.
- Проект был запущен в селе Уч-Коргон, Джалал-Абадской области.
- 54 прямо вовлеченных бенефициаров прошли обучение по финансовой грамотности и совместно со специалистом в аграрной сфере обучились новым технологиям выращивания хлопка, люцерны и арбуза. И более 300 (трехсот) косвенно вовлеченных бенефициаров.
- Общая площадь земель, посеянных хлопком и люцерной, составляет 102,8 га.Из них 62 га Хлопка и 40,8 га Люцерны.
Проект “Хлопок 20_19” соответствует следующим ЦУР ООН:
- 8 цель достойная работа и экономический рост
- 9 цель индустриализация, инновации и инфраструктура
- 12 цель ответственное потребление и производство